Nilakan yhtenäiskoulu

Nilakan yhtenäiskoulu

tiistai 8. lokakuuta 2013

Luokat vierailivat jäteasemalla



Vierailut jäteasemalla jäivät viime keväänä kiireen keskellä tekemättä. Päätimme toteuttaa vierailut nyt heti syksystä. Vaikka aihe ensisijaisesti liittyikin viime vuoden teemaan (jätteiden määrän vähentäminen ja kierrätyksen lisääminen) niin aihe alustaa hienosti myös tämän vuotuista teemaa: energian säästäminen.

Ensimmäisenä jäteasemalla vierailivat seitsemäsluokkalaiset. Koleasta säästä, ja osan mukaan ”pahasta” hajusta, huolimatta näytti, että vierailu oli suurimmasta osasta mielenkiintoinen. Lähes kaikki oppivat vierailulla uutta jätteiden käsittelystä ja kierrätyksestä.

Jäteasemalla jokainen konkreettisesti näki miten paljon hyvää ja käyttökelpoista tavaraa menee roskiin – josta muuten saa käydä itselleen hakemassa esimerkiksi rakennusmateriaalia, kunhan pyytää luvan. Monelle oppilaalle oli uutta, että myös koulun teknisen työn materiaaleista osa on ollut sieltä haettua.

Opettajana uskon, että tällainen vierailu auttaa uuden tiedon hahmottamisessa ja rakentumisessa. Ensimmäiseksi energian kulutuksen kohdalla ei tule ajateltua, että energiaa kuluu myös tuotteiden valmistukseen ja kuljettamiseen ennen niiden varsinaista kuluttamista. Vierailun aikana asia hahmottui useimmille oppilaille konkreettisemmin.


Kierrätys vaan on sellainen järkevä juttu” – oppilas 7lk 



4 kommenttia:

  1. Hyvät jutut, näin se tieto parhaiten iskee, itse kokemalla ja "haistamallakin".
    t. 7.lk vanhempi

    VastaaPoista
  2. Siihen mekin uskomme, kiitos kannustuksesta :)

    Terv. Mikko

    VastaaPoista
  3. Aivan mahtava blogi, paljon hyvää tietoa ja asianmukaista kirjoitusta. Mistä tämä idea lähti? Jatka kirjoitusta :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos :)

    Idea lähti liikkeelle ehkä siitä, kun teki mieli laittaa koulun roskien kierrätys kuntoon ja jatkoin idean kehittelyä ja samaan aikaan myös rehtori oli nostanut "kestävän kehityksen" koulussa kehitettävien asioiden listalle. Itse ohjelma aloitettiin vuosi sitten, mutta tänä vuonna laitettiin blogi pystyyn.

    VastaaPoista